NOUL DUMNEAVOASTRĂ COVOR
Un covor nou reprezintă cea mai la îndemână soluție de a împrospăta aspectul, culoarea și stilul locuinței Dumneavoastră. Pentru a-și păstra prospețimea și efectul, covorul trebuie întreținut corespunzător. Sfaturile și informațiile de mai jos vor contribui la prelungirea vieții covorului Dumneavoastră.
MIROSUL
Mirosul specific provine din coloranți, latex și de la ambalarea într-un pachet etanș, pe durată îndelungată, pentru transport la distanțe mari. Acest miros va dispărea în câteva zile, din momentul în care se îndepărtează ambalajul.
SCĂMOȘARE
Toate covoarele din lână se scămoșează. Acest fenomen se reduce în timp, în funcție de trafic, uzură și modul de întreținere. În mod normal, scămoșarea încetează după 20 – 25 de curățiri cu aspiratorul.
FIRE/FIBRE IEȘITE
Faptul că ies fibre sau fire este o componentă normală a uzurii oricărui covor produs manual. Fibrele sau firele care ies în evidență trebuiesc tunse cu o foarfecă mică și ascuțită. Nu smulgeți aceste fire, puteți deteriora urzeala.
DECOLORARE ȘI UZURĂ
Expunerea prelungită la lumina directă a soarelui are mari șanse să producă decolorare în timp. Pentru a egaliza efectul luminii solare și pentru a uniformiza uzura, recomandăm ca, aproximativ din două în două luni, să rotiți covorul.
URME SAU DUNGI PE FIRELE COVORULUI
Datorită modului în care covoarele sunt împachetate și stivuite, pot apărea zone de fire strivite sau zone cu firele orientate diferit. Cum aceste zone reflectă lumina altfel decât cele din vecinătate, ele prezintă aparent altă culoare. Aceste zone vor dispărea treptat în câteva săptămâni, prin aspirare sau periere ușoară.
ÎNTINDEREA PLANĂ A COVORULUI
Covoarele noastre sunt depozitate sub formă de sul și ambalate în plastic, pentru a-și păstra prospețimea. Fiindcă atunci când sunt depozitate, aceste suluri sunt stivuite, unele pot fi ușor aplatizate de greutatea celor de deasupra. Din această cauză, când sunt așternute pe pardoseală nu se lipesc imediat pe toată suprafața. Nu este un defect, e normal, și covorul se va așterne complect în ceva timp. Pentru a accelera procesul de așezare, se poate rula covorul invers (cu firele înafară), și așezearea lui pentru câtva timp într-un spațiu încălzit.
CURĂȚIREA CU ASPIRATORUL
Covorul va dura mai mult dacă este aspirat în mod regulat. Asta va permite evitarea migrării murdăriei de pe suprafață către baza firelor, unde se poate acumula și poate cauza uzură sporită. Pentru curățire se recomandă numai aspirarea. Nu folosiți aspiratoare cu perie rotativă, deoarece provoacă o năpârlire excesivă. Dacă covorul are marginile surfilate, nu insistați asupra marginilor cu aspiratorul pentru că poate slăbi fibrele și provoca deșirarea lor.
ÎNDEPĂRTAREA PETELOR
Orice lichid se varsă pe covor trebuie îndepărtat imediat. NU FRECAȚI! Absorbiți lichidul cu o cârpă uscată sau cu șervete de bucătărie albe. Unele pete se pot îndepărta cu un detergent incolor foarte blând, cu apă călduță sau cu un șampon special pentru covoare, de bună calitate. Evitați umezirea excesivă în timpul curățirii. Uscați covorul pe o suprafață plană. Dacă pata nu iese, trebuie să apelați la un specialist. Evitați cubstanțele chimice agresive, pot distruge covorul.
Nu spălați covorul la mașină sau la curățătorie (cu excepția cazurilor când eticheta de pe spatele covorului permite acest lucru).
ATENȚIE!
- Fibrele din viscoză, iută și sisal sunt special de sensibile la a fi pătate. Aveți grijă să nu vărsați fluide pe covoarele care conțin aceste fibre!
- Covoarele cu fibre din polipropilenă sunt special de rezistente la pătare.
- Pentru a evita transferul de culoare dintre covor și pardoseală vă recomandăm cu căldură să folosiți o dublură. Aceasta va reduce și riscul de accidentare prin alunecare.
- Pentru persoanele alergice la latex, este util să știe că majoritatea covoarelor conțin latex.